onsdag 17 april 2013

John Lennon Gymnasium

John Lennon Gymnasium

Idag besökte hela gruppen John Lennon Gymnasiet, som ligger i stadsdelen Mitte. Gymnasiet grundades ar 1885 och var till en början en skola endast för flickor. Idag är det ett mycket populärt gymnasium och kraven för att komma in är väldigt höga. De maste ha ett medeltal över 8.5 för att bli antagna.


Barnen börjar grundskolan da de är ungefär 5 ar gamla. Grundskolan i Berlin bestar av 6 ar och sedan börjar man gymnasiet (ungefär 6 ar langt) eller en annan skola för lägre presterande elever (ungefär 7 ar). Redan 4:de aret i skolan delas eleverna in i tva grupper; "smarta" och "lägre presterande". Tysklands princip är att "de smarta" far en chans att utvecklas ännu mer. De som gatt gymnasie utbildningen fortsätter vanligtvis till universitet.

Det var en ganska stor skola och man haller just nu pa att renovera delar av byggnaden. I jämförelse med Vasa Övningsskola var gymnasiet inte lika rent och luften var inte bra. Klassrummen var ganska stora och det fanns inte mycket teknik. Inne i skolan fanns det inte sa mycket sittplatser, men destu mer utomhus.

Maten i skolan var förvanadsvärt bra fastän man maste betala en liten summa för den (2€). Det fanns tre olika maträtter; fiskburgare med potatis, potatissoppa med morotstärningar och grisstek med kokt potatis. Portionerna var ganska sma och färdigt upplagda. Trots att det finns skollunch tar de flesta elever med egen mat till skolan.

Till en början fick vi höra om skolan och sedan gick vi pa en rundtur, därefter var vi med pa en lektion. Före lunchen träffade vi nagra elever som vi fick samtala med. Pa lektionen var alla elever mycket aktiva, men ljudnivan var hög. Nagot som skiljde sig fran finländska skolor var att de var sa ivriga att de knäppte med fingrarna da de ville svara.

Vi tycker att aldersskillnaden var för stor i skolan, eftersom eleverna var mellan 12 och 18 ar gamla. Annars var det en trevlig upplevelse för oss.

Emma, Sandra, Maria, Janeta





East-Side Gallery

Idag har vi besökt East-Side Gallery, en av de pouläraste sevärdheterna i Berlin. Det är en resterande del av Berlinmuren och finns i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof, vid floden Spree. Den är malplacerad vid en väg och omgiven av stora, nya byggnader. Den 1,3 km langa delen av muren som finns kvar har gjorts om till ett konstgalleri med ungefär 160 malningar.


Galleriet invigdes den 28 september 1990, ett ar efter att Berlimuren revs. Efter det har den restaurerats manga ganger, t.ex har hela muren slipats och man bjöd tillbaka konstnärerna för att mala om malningarna.

Som tidigare nämdes är East-Side Gallery en populär sevärdhet och även idag var det fullproppat av turister.  Bland turisterna mötte vi bland annat ett finskt par. Manga fotograferade malningarna och tog in bildernas budskap. I konstverken far man ta del av konstnärernas syn pa Berlinmuren och de politiska förändringarna i Tyskland under 1990-talet. Nagra konstverk föreställer en Trabant i en mur och när Brezjnev kysser Honecker.

Konstverken var nogrant utförda och detaljerade, vilket gav ett stort intryck pa oss. Man fick uppleva känslor som invanarna i det delade Berlin eventuellt hade. Det negativa med East-Side Gallery var att konstverken hade blivit nedklottrade.

East-Side Gallery är en viktig skildring av Berlins historia och rekommenderas till alla som besöker Berlin.


Janeta, Sandra, Emma och Maria : D



Friedrichshain

Under dagens kulturpass hoppade vi på en U-bahn för att bege oss till Friedrichshain, en stadsdel i Berlin som hörde till det forna östtyskland och som beryktades vara bebott av en yngre befolkning. Vi hade hört att det skulle vara ett bra alternativ ifall man ville se något typiskt för Berlin och inte bara flockar av turister.

När vi steg av vid hållplatsen i Frankfurter Tor, tog vi oss upp till markytan och möttes av en lysande sol och vackert väder. En liten pojke cyklade förbi på sin cykel med stödhjul och gatorna vimlade av glatt folk som såg ut att njuta av solen som tittade fram. Till en början var vi inte säkra på att vi hittat rätt så vi gick in i en liten butik med en arabisk ägare för att se ifall vi kommit rätt. 







Det första vi lade märke till, var att priserna var betydligt förmånligare än i resten av de platser vi besökt i Berlin. Sedan fick vi även bekräftat att vi verkligen var i Friedrichshain. Den information och de fördomar vi fått om stadsdelen kunde inte vara mera exakta; gatorna var fyllda med unga människor och de flesta såg lyckliga ut. Gatorna var fullproppade med otroligt vackra och färggranna hus och parkerna var fulla med lekande barn och det kändes som om till och med gräset var grönare i Friedrichshain.

Vi började bli hungriga så vi letade upp ett ställe där vi kunde äta. Vi såg en liten restaurang med terass och bestämde oss för att prova på det. Och med handen på hjärtat kan vi säga att om vi inte gjort det hade vi gott misste om någonting underbart. Det var mycket trevlig personal och priserna var så billiga att man nästan skämdes. Efter att vi ätit oss mätta och suttit och vilat våra mätta magar begav vi oss så småningom tillbaka till Kreuzberg och vårat hostel.



Jonathan, Anton och Emil

Kulturvandring Alexanderplatz och Fernsehturm

Kulturpasset spenderade vi vid Alexanderplatz där vi gjorde diverse fynd i form av mat, sevärdheter och lite shopping.

Först besökte vi Fehrnsehturm, en populär turistattraktion som med sin panorama-utsikt över hela Berlin ger bra allmän överblick över hela staden. Den totala längden pa tornet är 368m, men man slipper bara upp till 203-207m med hiss. Det tog 40 sekunder att ta sig en väg med hiss, alltsa 6m/sekund. Hissar fanns det tva av och det rymdes 13+1 i vartdera. Detta resulterade i lock för ör onen, hisspersonalen pastod sig ha lock varje gang de akte upp/ner, alltsa vänjer man sig nog inte vid det.  Uppe fanns en restaurang och bar. När vi kommit upp tog vi en kaffe och tittade ner pa Berlin. Det var lite som ett museum eftersom utsiktsplatsen var som en tidslinje om Berlins historia.
Vi tyckte det var jätte roligt att se alla sevärdheter vi besökt fran en sa hög höjd. Utsikten var vacker och personalen var pratglad och hjälpsam. Det var spännande att vara sa högt ifran marken, nästan lite skrämmande.

Vi hade överlag en jätterolig dag och det kändes bra att kunna röra sig pa egen hand i staden.

Sarina, Nelly, Rebecka, Veera och Fanny



Kulturpass KaDeWe

Idag hade vi vårt första kulturpass i Berlin. Vi bestämde oss för att besöka ett av Europas största varuhus Kaufhaus des Westens. Byggnaden ligger på en central plats i Kurfürstendamm. Byggnaden består av flera våningar fyllda med kläder, kosmetik, accessoarer med mera. I varuhuset kan man hitta alla världens lyxmärken men även lite vanligare märken. Allt från Gucci till Ralph Lauren finns att köpas i varuhuset.

Byggnaden gav oss ett lyxigt och sofistikerat intryck. Inredningen var stilig med ljusa och öppna ytor. Material som glas och marmor fyllde insidan av byggnaden. Vi märkte att om man är ute efter billigare saker är detta inte rätt plats. Besökarna är till största del äldre och välbärgade människor. Personalen finns alltid tillgänglig om man behöver hjälp med något. Mellan den intensiva shoppingen kan man även slappna av vid varuhusets restauranger och caféer.

Själv tyckte vi väldigt mycket om vårat kulturpass och vi blev väldigt intresserade av deras utbud. Vi fick en lyxig känsla då vi gick genom varuhuset och vi blev väl omhändertagna av personalen. Dock mötte vi på kulturella skillander inne i varuhuset. Städpersonalen vid toaletten begärde ivrigt efter dricks och blev ilskna då vi inte förstod vad de var ute efter.

Vi rekommenderar KaDeWe för alla turister som besöker Berlin. "Shopping heaven!" ;)

Theresia, Emma E & Johanna