onsdag 17 april 2013

East-Side Gallery

Idag har vi besökt East-Side Gallery, en av de pouläraste sevärdheterna i Berlin. Det är en resterande del av Berlinmuren och finns i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof, vid floden Spree. Den är malplacerad vid en väg och omgiven av stora, nya byggnader. Den 1,3 km langa delen av muren som finns kvar har gjorts om till ett konstgalleri med ungefär 160 malningar.


Galleriet invigdes den 28 september 1990, ett ar efter att Berlimuren revs. Efter det har den restaurerats manga ganger, t.ex har hela muren slipats och man bjöd tillbaka konstnärerna för att mala om malningarna.

Som tidigare nämdes är East-Side Gallery en populär sevärdhet och även idag var det fullproppat av turister.  Bland turisterna mötte vi bland annat ett finskt par. Manga fotograferade malningarna och tog in bildernas budskap. I konstverken far man ta del av konstnärernas syn pa Berlinmuren och de politiska förändringarna i Tyskland under 1990-talet. Nagra konstverk föreställer en Trabant i en mur och när Brezjnev kysser Honecker.

Konstverken var nogrant utförda och detaljerade, vilket gav ett stort intryck pa oss. Man fick uppleva känslor som invanarna i det delade Berlin eventuellt hade. Det negativa med East-Side Gallery var att konstverken hade blivit nedklottrade.

East-Side Gallery är en viktig skildring av Berlins historia och rekommenderas till alla som besöker Berlin.


Janeta, Sandra, Emma och Maria : D



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.