måndag 22 april 2013

Holocaust museum

Holocaust museet är ett museum till minne av de judar som mördades under andra världskriget i Europa. Museet är tvådelat och finns mellan Brandenburger Tor och Potsdamer Platz. Själva museet är under marken och ovanför finns ett stort minnesmärke bestående av 2711 stenblock i olika storlekar. Stenblocken är inte graverade utan består bara av en platt yta.

I museet finns det olika rum och alla rum hade olika teman, ex. fanns det ett rum med fakta och personliga erfarenheter; t.ex. brevsamlingar.
Första rummet bestod av en tidslinje som bland annat beskrev judarnas ställning under andra världskriget. Därefter fick man ta del av olika brev av offer från förintelsen. Breven var skrivna av både unga och gamla till sina familjer. De flesta brev slängdes ut från människotransport tågen och många hittades först efter krigslutet. Breven var mycket känslosamma och man hade placerat ut dem så som om de skulle vara gravar (alltså på marken).

I nästa rum fanns det stenblock som hängde ner från taket. På stenblocken fanns det berättelser och faktarutor om olika judefamiljers historia, ex. fanns det fakta om en familj som hette Grossman. Sonen, Mendel Grossman, tog bilder som har varit en mycket viktig källa för Holocaust museet.
Man kunde också lyssna på olika människors historia, t.ex. fanns det en kvinna som hette Olga som kom med sin familj till Auschwitz.

Museet var mycket intressant och noggrant uttänkt. Det fanns en tanke med alla rummen, t.ex. i det rum där breven fanns, som vi nämnde var breven placerade på golvet som gravar, så när man läste dem var det som om man stod vi offrens gravar med nedböjt huvud.
Hela museet gav många, starka och blandade känslor. Det var värt ett besök och dessutom var det gratis! Ett tips är att besöka museet före man går upp till minnesplatsen ovanför, eftersom att man då kan förstå hela minnesmärkets och stenblockens betydelse bättre.

Sandra, Maria, Emma och Janeta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.